Storstadsguider.se

Amsterdam

Amsterdam är en stad som, likt Venedig, grundades och än idag är fokuserad kring vatten och kanaler. Skillnaden är dock att Amsterdam inte enbart är en museiliknande upplevelse. Staden riktig, levande och andas. Inte heller är det bara en oas för turister, folk som gillar ”att röka” eller vill göra ett besök i Red Light District. Här finns ett brett utbud av aktiviteter, och staden kan nyttjas såväl för romantik och sightseeing som för vilda utekvällar eller shoppingturer.

Sevärdheter
Här finns ett väldigt omtalat hashmuseum för den som vill lära sig mer om det heliga gräset, eller vill veta mer om ”coffee shops”. Söker man andra äventyr så ligger Volendam, en vacker fiskeby, ca 15km utanför Amsterdam. Här kan du insupa en härligt harmonisk atmosfär, omgiven av gamla trähus. Många i lokalbefolkning använder fortfarande den traditionella folkdräkten. Koninklijk Paleis, Det kungliga palatset, är något man inte heller får missa när man kommer till Amsterdam. Det designades av Jacob van Campen och byggdes 1648. Här finns en enorm kollektion av ”kejsarstilsmöbler”, takkronor och klockor som alla är ifrån mitten av 1600-talet. Staden i sig är även den väldigt charmig och här finns, tro det eller ej, hela 8 väderkvarnar i centrum som är värda ett besök, eller varför inte ta en tur längs någon av Amsterdams kanaler? Det är många turister som förvånas över mängden vatten och kanaler i Amsterdam, och många jämför det med Venedig. En avslappnande och fascinerande dagstur som en upptäcktsfärd eller en romantisk tur på kvällen när broar och byggnader är upplysta, är något att rekommendera.

Nöjen
Uteliv
Amsterdams är en av Europas största partystäder. På natten förvandlas staden till ett människo-zoo. En härlig människogrogg blandas och utför alla möjliga aktiviteter, konstiga som underbara. Man kan ta en romantisk promenad eller ta en krogrunda för att sedan avsluta på en av stadens toppklubbar och festa till sent in på natten. Nieuwezijds Voorburgwal är ett av de största inneställena i staden när det kommer till barer och klubbar. Vill du lyssna på livemusik och dansa natten lång så är det till Rembrantsplein-Leidseplein du ska.
Shopping
I Amsterdam finner du allt ifrån internationella modemärken, böcker, konst och antikviteter till lokala specialiteter så som tulpanlökar, spiskumminost och holländsk gin. Dam-torget erbjuder många olika alternativ till shoppingcentrum, bl.a. Bijenkorf, som har ett brett utbud av kläder, tillbehör, kosmetika och hushållsprodukter. Sedan finns Magna Plaza, ett exklusivt shoppingcenter som ser ut att vara hämtat från en saga. Det ligger även en mycket intressant loppmarknad runt rådhuset och operahuset.

Fakta
Antal invånare: Ca 762 057
Yta: 219 km²
Valuta: Euro
Tidszon: UTC +1

Kommentera gärna