Storstadsguider.se

Barcelona

Staden som har allt. Här bjuds det på värme, fotboll, fantastisk mat, arkitektur likt ingen annan och härliga människor.

Det är i det närmaste en oskriven regel att den som tågluffar i Europa måste inkludera ett stopp i Barcelona. Undantag får göras om antingen du eller någon eventuell medresenär redan har gjort ett besök i staden, men i alla övriga fall är Barcelona en självklar destination. Staden är framförallt känd för sin fenomenala arkitektur, där den vågade och moderna utformningen av de nyare byggnaderna kontrasterar markant mot de gamla men oerhört vackra stadsdelarna.

Barcelona är en stad som är värd att besökas när som helst på året, men vissa aktiviteter lämpar sig bättre under vissa årstider. Är du framförallt ute efter en badsemester lämpar sig sommaren bäst, men det kan vara klokt att göra det i början eller slutet av säsongen, då Barcelona är ett ytterst populärt turistmål och det därför kan vara svårare att hitta ett hotell med ett ledigt rum. Bäst är att använda sig av sajter som hotellbarcelona.se så att du snabbt och enkelt kan bilda dig en uppfattning om vilka möjligheter som finns.

Är du mer intresserad av Barcelonas kultur och arkitektur än av sol och bad är det bättre och ofta billigare att åka någon annan tid på året. Under april till maj respektive oktober till november tenderar staden att drabbas av relativt regnigt väder, så trots att det är lite kallare från december till mars kan det vara värt att åka då istället för att slippa att bli blöt under sina stadsvandringar. Ett paraply eller en regnjacka är emellertid alltid klokt att ha med sig när man besöker medelhavsländer under vintermånaderna.

Barcelona är en extremt visuell stad, och det kan vara väldigt spännande och lärorikt att bara strosa runt och se sig omkring. Och vem vet, har du riktig tur kanske du stöter på Carlos Ruiz Zafón, författaren som skrev den omåttligt populära Vindens Skugga. Zafón är född och bor i Barcelona, och det är även här som Vindens Skugga utspelar sig, dock på tjugo- och trettiotalet. Troligare är att du får syn på någon av Antoni Gaudís fantastiska byggnader, och är det någon av dem som du absolut inte får missa är det den häpnadsväckande kyrkan Sagrada Família. Kyrkan är fortfarande inte helt färdigbyggd, trots att arbetet påbörjades för nästan hundra år sedan, men den är likväl en av de mest spektakulära byggnaderna i världen.

Sevärdheter
Camp Nou – FC Barcelonas hemmaarena. Ett måste för alla fotbollsfans. Biljetter finns att beställa på www.spainticketbureau.com.

La Sagrada Familia – Detta välkända tempel började byggas 1882, med arkitekten Antoni Gaudi i spetsen. Vid hans bortgång 1926 var templet ännu inte färdigt, och än idag håller man på att bygga på det, tack vare pengarna man drar in för alla turistbesök. Varje år besöks templet av 2 miljoner människor, och det finns möjlighet att gå in i det för under hundralappen.

L’Aquàrium de Barcelona – Ett av de tre populäraste turistmålen i Barcelona. 35 stycken akvarier med 11 000 vattendjur är något man inte borde missa! Den 80 meter långa vattentunneln gör även byggnaden väldigt unik. Jätteakvariet hittar du nere vid hamnen, nedanför La Rambla och ut på piren Rambla de Mar.

Parc Güell – Är en stor, helt fantastisk park som skapades av arkitekten Antoni Gaudi, och som är helt gratis att besöka.

Nöjen

La Rambla
Med sina 1000 meter är denna gata den mest välkända i hela Barcelona. Som en enda lång allé sträcker den sig från Placa de Catalunya till Christopher Columbus monumentet. Här hittar du turister, gatuartister och försäljare. Se bara upp för ficktjuvar!

Tibidabo
Ligger högt över Barcelona, vilket ger en helt fantastisk vy över staden. Denna familjenöjespark har funnits i över 100 år. Öppettiderna varierar en hel del, så kolla upp detta innan på www.tibidabo.es.

Port Aventura
Ännu en nöjespark, men denna ligger i Reus, ca 1 timma söder om Barcelona. Flyger man med Ryanair från London kan man landa direkt i Reus, det finns också möjlighet att åka buss eller tåg, men enklast är att åka bil. Nöjesparken har öppet från mitten av mars till november, samt över julen. För mer info om priser och öppettider, se www.portaventura.es.

Uteliv – Med Barcelona Nightlife Card får man rabatter på 45 olika barer och klubbar i Barcelona. Kortet gäller i 30 dagar och det kan vara alltifrån gratis inträde till ett ställe, till en fri drink på ett annat. För priser eller bokning, se www.affiliate.viator.com.

Golf
Spanien är ett riktigt paradis för alla golfälskare och även om många åker till solkusten så finns det naturligtvis väldigt många bra golfbanor kring Barcelona också. Här kan du läsa mer om golfresor till Spanien.

Fotboll
På ditt besök i Barcelona så kommer du märka att det finns något som betyder väldigt mycket för invånarna, och det är fotboll. Fotbollen är jättestor i Barcelona och det finns fotbollströjor och souvenirer att köpa i nästan varje butik. Har du möjlighet så ska du absolut gå och se FC Barcelona spela fotboll på anrika Camp Nou. Har du inte möjlighet att få tag i biljetter så så finns det även möjlighet att gå på en guidad tur på Camp Nou, där du bland annat får se ett fotbollsmuseum där många av de stora bucklorna från Champions League finns att beskåda. Du får även möjlighet att besöka pressläktaren, avbytarbåset och spelaringången.

Det kan vara svårt att få tag på biljetter med kort varsel, så försök att boka biljetter innan. Är du intresserad av att bara åka ner och se fotboll i Barcelona så kan du köpa en fotbollsresa till fotbollsVM där biljetter och boende ingår.

Formel 1 Barcelona
Om du är i Barcelona så ska du titta upp om det under den tiden är någon F1 resa. En gång om året körs det Spanska Formel 1 loppet på Montmelobanan som du hittar någon mil utanför Barcelona. En otrolig upplevelse som varje år lockar mer än 300 000 åskådare. Boka in Formel 1 i Barcelona redan idag!

Boende
Hyr lägenhet i Barcelona

Karta

Visa större karta

Fakta
Antal invånare: 1 595 110 (2007)
Antal invånare inklusive förorter: 2 988 090 (2007)
Yta: 98,21 km²
Valuta: Euro
Tidszon: GMT +1.0

En kommentar om Barcelona


 1. Hej!

  Mitt namn är Lars-Göran och jag arbetar heltid med tillgänglighet- och bemötandefrågor. Förutom att jobba som tillgänglighetskonsult åt kommuner, landsting, myndigheter och företag, reser jag just nu runt i landet med en föreläsning/föreställning kring dessa aktuella områden. I förra veckan var jag i Östersund, igår var jag i Ronneby och nästa vecka är det Göteborg och Jönköping som gäller. Med humor och en skopa provokation vänder jag bland annat ut och in på tillgänglighetsgåtan och ifrågasätter vad ett enkelt avhjälpt hinder egentligen är. Jag har en egen blogg också. Den uppdateras mer eller mindre en gång per dag och just nu tror jag att du är extra intresserad av att läsa om mitt inlägg “Tillgänglig turism”.

  Det går definitivt att tjäna pengar på tillgänglighet, speciellt inom resebranschen. I Sverige bor det cirka en miljon funktionsnedsatta, cirka två miljoner barnfamiljer och cirka två miljoner pensionärer. Med andra ord handlar det om en grupp konsumenter på totalt fem miljoner individer som älskar att resa. Naturligtvis föredrar de att åka till ”enkla” resmål. Platser som känns trygga och säkra att besöka även om man tar sig fram med exempelvis barnvagn, rullator eller rullstol. De resebolag som väljer att ge kunderna extra service genom att tydligt informera om resmålens tillgänglighet och hur användbara hotellen är får fler kunder.

  Vill du veta mer om mig, mina föreläsningar eller min bok “Livet rullar vidare” så skickar jag mina informativa “reklam-mail”.

  http://livetrullarvidare.blogg.se
  Om det inte fungerar att klicka på länken behöver du bara kopiera den från mailet till webbläsarens adressfält.

  Trevlig helg.

  Hälsningar
  Lars-Göran Wadén
  0707 – 66 24 09

Kommentera gärna