Storstadsguider.se

Belgrad

Belgrad är en av Europas äldsta huvudstäder. Den har tidigare styrts av flera olika nationer, vilket bidrar till en spännande historia. Staden har blivit återuppbyggd flera gånger på grund av världskrigen. Här finner du alltifrån otroligt gamla byggnader till några av de mest moderna i Europa.

Sevärdheter
Här kan du bl.a. besöka världens största ortodoxa kyrka, Sankt Savas tempel. Förr i tiden fanns här även många moskéer, men idag finns endast en kvar, Bajraklimoskén. För den sportintresserade ligger även Beogradska arena i Belgrad. Arenan höll värdskapet för Eurovision Song Contest år 2008. Här utövas i vanliga fall bland annat basket, handboll, volleyboll, futsal, tennis och ishockey. Arenan är 48 000m² och har en kapacitet på mellan 20-25 000 åskådare.

Nöjen
Muséer
Belgrad är väldigt berikat med museum. Här finns ett trettiotal olika. Nationalmuséet är att rekommendera av alla dessa, och det är även den mest besökta platsen i Belgrad. Byggnaden är otroligt vacker och här ställs ut ca 900 000 objekt. Museibyggnaden är från tidigt 1900-tal och museet för den mer moderna konsten är ifrån 1960-talet.
Parker
Om du är en person som föredrar lugna och avkopplande stunder framför ett pulserande uteliv så finns det många parker i Belgrad, och de är otroligt välskötta. Den finaste parken är Kalmegdan. I den parken kan du se en otrolig borg samtidigt som du har en fin utsikt över vattnet.

Fakta
Antal invånare: Ca 1,6 miljoner
Yta: 3 222 km²
Valuta: Dinar
Tidszon: UTC +1

Kommentera gärna