Storstadsguider.se

Dubai

Dubai är en av världens snabbast växande städer och är beläget i Förenade Arab Emiraten på den arabiska halvön. Här finner du både ett pulserande nattliv, fantastisk arkitektur och bra shopping.

Sevärdheter
De flesta kommer till Dubai för shoppingen, men här finns även del spännande sevärdheter, utöver den generellt sett magiska arkitekturen i staden. Exempel på ett ställe att besöka är Al Bastakiya som är en mycket gammal stadsdel i Dubai. Området präglas av trånga gränder och gamla hus. Tidigare bodde Dubais rikare invånare här, men nu har de bytt upp sig och här bor numera mestadels personer från andra länder. Emirates Towers är också ett vanligt turistmål. Det är två skyskrapor, den ena på 355m och den andra på 309m, som sammanbindes av ett tvåvånings shoppingcenter. En annan sevärdhet är Palm Jumeirah, den konstgjorda ön utanför Dubai som är formad som en palm. Den består av en trädstam med 17 stycken palmblad. Den är ca 5 gånger 5 kilometer stor och ansluten till fastlandet med broar.

Nöjen
Uteliv
Dubai har ett riktigt bra uteliv. Här kretsar det dock kring hotellen, då det är de enda som har alkohollicens. Bharasti Bar på Le Meridien Mina Seyahi är en utomhusbar med liveband och dansgolv. Allting är utomhus och på bottenvåningen sitter du direkt på stranden. Här kan du komma iklädd allt från shorts till senaste klubbmodet, vilket medför en härlig människogrogg. En annan bra bar är 360. Denna bar är längst ute på en pir i havet med en fantastisk utsikt över Burj Al Arab och Jumeirah Beach Hotel. Dock får du se till att vara där tidigt om du vill vara säker att få plats, och på torsdagar och fredagar bör du helst skriva upp dig på listan.
Shopping
Här i Dubai finns otroligt bra shopping. Utbudet är enormt! Här återfinner vi bl.a. Dubai Mall som är ett av de nyare köpcentrumen i Dubai, och även det största i världen baserat på total yta. Här finns totalt ca 1200 butiker. Butikerna här är samlade efter kategori, dvs. att om du vill ha kläder så ligger klädbutikerna nära varandra, vill du ha en kamera så ligger kamerabutikerna nära varandra. Det är relativt enkelt att gå vilse här, men som tur väl är så finns det informationsdiskar lite var som, där du kan få hjälp på vägen. Ett annat köpcentrum i Dubai är Mall of the Emirates. Här har de bl.a. den berömda inomhusbacken för skidåkning. Det är lite av en upplevelse att först kunna strosa runt och shoppa på H&M, ta en kaffe på Starbucks för att sedan klä på sig pjäxorna och bege sig ut i backen, i en och samma byggnad.

Fakta
Antal invånare: Ca 1 492 000
Yta: 4 114 km²
Valuta: Dirham (UAE/AED)
Tidszon: UTC +4

Kommentera gärna