Storstadsguider.se

Helsingfors

Helsingfors är Finlands huvudstad och är känd för sin moderna arkitektur och design. Kombinationen av stadens läge vid havet och storstadens alla möjligheter med shopping och evenemang gör att det finns någonting för alla.

Sevärdheter

Tempelplatsens kyrka

Detta är en av de populäraste sevärdheterna i Helsingfors. Kyrkan är insprängd i ett berg vilket ger den ett unikt utseende. Eftersom själva berget utgör väggarna i kyrkan skapas en perfekt akustik för konserter.

Sveaborg

Sveaborg är ett flertal öar i skärgården precis utanför staden. Här kan man spendera en heldag med att besöka öarnas olika sevärdheter. På öarna är en av världens största sjöfästningar som grundades redan 1748 och är med på UNESCO:s världsarvslista. De sevärdheter som finns på Sveaborg innefattar ett flertal museer med allt från krigsmaterial som Finlands enda kvarvarande ubåt till leksaker och även ett konstgalleri. På ön finns ocskå en restaurang där man kan avnjuta en måltid medan man har utsikt över skärgården in mot Helsingfors.

Senatstorget

Mitt i centrala Helsingfors ligger Senatstorget. På var sin sida, runt om torget är fyra monumentala byggnader resta: Domkyrkan som representerar det religiösa, Stadsrådsborgen (från början Senatshuset) representerar den politiska makten. Den vetenskapliga makten representeras av Helsingfors universitet och slutligen den kommersiella makten i samhället representeras av köpmännens hus. Mitt på torget står en bronsstaty av Alexander II av Ryssland.

Sea Life Helsingfors

På Sea Life får besökarna uppleva allt från tropikernas korallrev till östersjöns sjöliv. Sea Life finns på flera olika platser runt om i världen och vill upplysa omvärlden hur viktigt det är att skydda naturen och speciellt den marina miljön.

Nöjen

Uteliv

Helsingfors nöjesutbud är inte i klass med andra större städer när det gäller antalet uteställen, men stilarna och prisklassen på de barer och nattklubbar som finns är varierande. Helsingfors restaurangutbud är stort och inspirationer från öst och väst blandas med det nordiska köket.

Shopping

Det finns flera shoppinggator i de centrala delarna av staden. Exempel på dessa är den lyxigare Alexandersgatan och Esplanaden som är känd för butiker med finländsk design. Om vädret sviker dig finns även flertalet köpcentras som det nybyggda moderna Kämp Galleria eller Kiseleffs Basar där hantverk och souvenirer säljs.

Karta

Visa större karta

Fakta

Antal Invånare: Ca 570 000

Yta: 686km2

Valuta: Euro

Tidszon: GMT +2.0

Länkar
På helsingfors.se finns det massor med matnyttig information för dig som planerar att resa till Helsingfors.
Vi vill dessutom gärna tipsa om underbara Åland och möjligheten att hyra stuga på Åland.

Kommentera gärna