Storstadsguider.se

Köpenhamn

Köpenhamn är den näst största staden i Skandinavien och bjuder på en kontinental atmosfär. Självklart är staden värd ett besök året runt men kanske är den som allra bäst sommartid. Då är en härlig tid att slå sig ner på någon mysig uteservering och njuta av en kall dansk öl.

Sevärdheter

I Köpenhamn finns flera sevärdheter som du inte får missa när du besöker staden.

Den lille Havfrue (Den lilla Sjöjungfrun)
Som ett litet signum för Köpenhamn sitter den lilla sjöjungfrun på en sten och blickar ut över Öresundsvattnet. Många vadar ut i vattnet för att bli fotograferade tillsammans med henna och hon är en av de mest fotograferade statyerna i världen.

Tivoli
Ett trevligt tivoli som du hittar i omedelbar närhet till centralstationen. Släpp fram barnasinnet och roa dig, innan du vet ordet av har det gått flera timmar.

Amalienborg
Amalienborg är ett slott byggt på 1700-talet i rokoko-stil. Borgen består av fyra palats där tre av dem är residens åt kungafamiljen och i det fjärde palatset finns festlokal och reception. Varje dag vid klockan 12.00 sker det traditionella vaktombytet.

Christiansborg slott
I det här slottet finns det danska parlamentet och du hittar det på Slottsholmen i centrala Köpenhamn.

Rosenborg slott
Slottet byggdes 1606 som ett sommarhus åt Christian IV. Rosenborg ligger en stor och vacker park, Kongens Have, och är ett populärt utflyktsmål även för danskarna själva.

Rundetårn (Runda Tornet)
Runda Tornet byggdes 1642 som ett observatorium och har en höjd på 35 meter.

Nyhavn (Nyhamn)
Nyhamn är en pittoresk del av Köpenhamn som ligger utefter en kanal och här hittar du flera trevliga restauranger.

Christiania
Christiania grundade 1971 och är ett grönområde med fina vattendrag och fritt från trafikbuller.

Nöjen

Köpenhamn bjuder på ett varierat utbud av nöjen. Här finns många restauranger, klubbar och caféer. 2004 fick Köpenhamn ett nytt operahus, en imponerande byggnad ritad av arkitekten Henning Larsen. Ett billigt nöje är att ta med sig badkläderna och besöka någon av de fina badstränderna som finns i närheten av staden, Ballerup, Bellevue, Amager och Helgoland.

Köpenhamn har många bra golfbanor och utgör ett populärt resmål för golfresor till Danmark.

Shopping
I Köpenhamn finns ett stort utbud för den shoppingsugne. Förutom ett traditionellt storstadsutbud finns här många varor av dansk design förstås, kläder, glas och smycken med mera.

Fakta Köpenhamn:

Invånare: Ca 1,3 miljoner
Yta: 88,25 km²
Valuta: Dansk Krone
Tidszon: Centraleuropeisk tid (C.E.T.)

Länkar:

Wikipedia om Köpenhamn
Danmarkssemester.se om Köpenhamn

Kommentera gärna