Storstadsguider.se

London

 

Englands huvudstad är en av världens äldsta storstäder och Europas största stad. Här finns verkligen allt du kan tänka dig och önska dig när det kommer till nöjen, sevärdheter, shopping, boende, mat med mera.

Sevärdheter

London erbjuder massor med sevärdheter och det finns garanterat något för alla smaker och åldrar.

Buckingham Palace
Buckingham Palace är sedan drottning Viktoria tillträde tronen 1837 den brittiska monarkens officiella palats i London. Statsbesök och kungliga mottagningar hålls i palatset och det är även en stor turistattraktion.

Det som idag utgör residensets kärna är det ursprungliga Buckingham House som uppfördes åt hertigen av Buckingham 1703.

London Bridge
London Bridge är en av världens mest kända broar. Man tror att det funnits en bro på platsen ända sedan år 43 (snart 2000 år sedan!) och var den enda bron över Themsen till Westminster Bridge öppnade 1750.

Efter att bron byggts i trä vid åtminstone tre tillfällen byggdes den första stenbron på 1100-talet och revs först på 1830-talet. Nuvarande bron invigdes 1973 och är byggd i betong.

Bron sträcker sig alltså över Themsen, mellan City of London och Southwark.

London Eye
The British Airways London Eye är ett jättelikt (135 meter högt) pariserhjul. Det uppfördes som en del av Londons milleniumfirande och en åktur tar 30 minuter. Vid klart väder går det att se ca fyra mil från “ögat”. Det stannar aldrig men går så långsamt att det inte är några problem att stiga på i farten.

Madame Tussauds
Londons kanske allra mest kända sevärdhet och världens främsta vaxmuseum. Här kan du se vaxmodeller av politiker, filmstjärnor, artister, kungligheter, idrottsprofiler med mera. Allra populärast är skräckkabinettet där man återskapat flera av historiens grymmaste personer och händelser.

National Gallery
Öppnade redan i början av 1800-talet och 1824 inhandlades målningar av Rafael Rembrandt som kom att utgöra grunden för galleriet. Det finns över 2300 målningar varav de allra flesta är permanent utställda.

Trafalgar Square
Londons främsta forum för demonstrationer anlades på 1830-talet och numera i stort sett bilfri. På platsen finns en 50 meter hög staty av sjöhjälten Lord Nelson. Lord Nelson dödades i slaget vid Trafalgar 1805.

Nöjen

Musikaler
Som turist i London är det klart att man ska gå på musikal i West End. Några av de mest populära musikalerna är Spamalot, We Will Rock You och Mamma Mia.

Fotboll
För väldigt många är ett besök på någon av alla de stora fotbollsarenorna minst lika viktigt. Arsenal, Chelsea och Tottenham är bara några av alla Londons stora klubbar. En mäktig upplevelse utlovas!

Shopping
London har länge varit känt för sin shopping och är alltjämt en av världens främsta städer att shoppa i. Supermoderna affärer med allt det senaste, gamla varuhus med personal i frack och livliga marknader. Här finns allt!

De exklusive designbutikerna ligger främst kring Knightsbridge, Regent Street och Bond Street. På Oxford Street finns det framförallt gott om mellanprismärken stora varuhus.

Flertalet affärer i centrala London öppnar klockan 10 och stänger klockan 18. Gäller från måndag till och med lördag. Men många varuhus har öppet längre och i synnerhet på torsdagar och fredagar då det är “late night shopping” på många ställen.

Karta


Visa större karta

Fakta

Antal invånare: Ca 7,5 miljoner
Antal invånare inklusive förorter: Ca 14 miljoner
Yta: 2,6 km² (City of London)
Yta Storlondon: 1.579 km² (Storlondon)
Valuta: Pund
Tidszon: UTC (en timme efter Sverige)

Länkar

Wikipedias sida om London
Flyg London

2 Kommentarer om London

  1. admin

    Test av en kommentar

  2. larsson

    Hejsan! håller på med en skoluppgift och det handlar om att vi ska söka efter grejer på nätet och då va en fråga ” hur många människor bor det i london”. och det jag måste veta. är då vilken är din källa och när uppdaterades den här sidan sist ?

Kommentera gärna