Storstadsguider.se

Madrid

Madrid är som många vet Spaniens huvudstad och är belägen nästan i mitten av landet. Staden grundades redan någon gång på 800-talet, men det var först i början av 1600-talet som Madrid officiellt blev Spaniens huvudstad. Trots att Madrid ligger i södra Europa kan vintrarna här bli förhållandevis kalla (mellan 0 och 10 °C) vilket har sin förklaring i att staden är belägen hela 667 meter över havet. Under sommaren ligger temperaturen vanligtvis runt 30 °C, men det kan bli varmare än så, vilket kan upplevas som problematiskt eftersom Madrid ligger långt ifrån det svalkande havet. Vill man varken frysa eller smälta bort är det med andra ord bäst att besöka staden under våren eller hösten.

Som i så många andra storstäder finns det massvis av saker att se och göra i Madrid. Puerta del Sol och Plaza Mayor är två välkända torg där det finns massor av restauranger, affärer och sevärdheter av olika slag. För den shoppingsugne är stråket Gran Vía en utmärkt utgångspunkt som sträcker sig från Plaza de España till Plaza de Cibeles. Den konstintresserade bör inte missa Museo del Prado, ett av världens mest välansedda konstmuseer, och i närheten finns även Reina Sofia, Madrids museum för modern konst.

När det kommer till mat finns det ett flertal rätter som är mer eller mindre typiska för Madrid och Spanien, bland annat entresijos, som är delar av lamm stekta i sitt eget fett, oreja de cerdo, eller grisöron stekta i vitlök, och naturligtvis paella, som är en välkänd risrätt med kött, kyckling eller skaldjur. På grund av paellans internationella popularitet finns rätten att köpa i massvis av små stånd i hela Madrid, men om man gärna vill ha paella av hög kvalitet gör man bäst i att beställa rätten på en riktig restaurang, även fast det av naturliga skäl ofta blir betydligt dyrare.

Något som kan vara värt att ha i åtanke är att trots Madrids status som världsmetropol är invånarnas kunskaper i det engelska språket ofta något begränsade, och ibland nästan helt obefintliga. Det kan alltså vara klokt att på förhand lära sig ett par enkla spanska ord och fraser. På stadens hotell brukar det emellertid oftast finnas någon anställd som pratar bra engelska. Det finns naturligtvis massor av bra hotell i Madrid, och för att lättast hitta ett hotell som passar just dig används med fördel sidor som till exempel hotellmadrid.se.

Sevärdheter

Plaza Mayor
Är från början ett medeltida salutorg, som idag består utav en hel del mysiga caféer och restauranger. Vardagsmorgnarna är lugna, medan det på söndagar kommer frimärks- och mynthandlare och intar torget.

Retiroparken
En stor, grön park mitt i centrala Madrid. Här kan du ta med en picknick, sitta på någon av uteserveringarna eller ta en roddtur i den stora dammen. Observatorio Astronómico är en byggnad som ligger i parken, och är stadens finaste exempel på nyklassisism.

Real Madrids Museum
Stadens mest välbesökta museum, bara i år med över 500 000 besökare. Fotbollsklubbens utställning ”De bästa troféerna i vår historia” drar otroligt mycket besökare. Museet invigdes i maj 1999.

Corral de la Moreria
Att avsluta en kväll med att titta på en flamencoshow är något alla turister bör göra. Men se till att ha ätit innan, för maten som man kan beställa på plats är svindyr. Första föreställningen börjar klockan 22:45.

Nöje

Museer
15 minuters gångväg från metrostationen Moncola, ligger Moseo del traje. Det är ett modemuseum med klänningar och dylikt från flera århundraden. Från 1600-talets korsettliv till samtida balklänningar. Ett måste för den modeintresserade.

Shopping
El Rastro är en utav Europas största utomhusmarknader. Varje söndagsmorgon fylls stadens gator med människor. Du hittar kläder, elektronik, souvenirer, fotbollsprylar och allt möjligt på marknaden. Vill du ha all shopping på ett ställe och mycket luftkonditionering? Då finns Madrid Commercial Centers för dig.

Boende
Hyra lägenhet i Madrid

 

Karta

Visa större karta

Fakta
Antal invånare: Ca 3 200 000
Yta: 605 km²
Valuta: Euro
Tidszon: UTC+1

Kommentera gärna