Storstadsguider.se

Oslo

Oslo är en liten, charmig huvudstad som erbjuder mycket vad gäller shopping och nöjen.

Sevärdheter

En vandring på huvudgatan Karl Johans gate ger dig möjlighet att upptäcka flera sevärdheter som Stortinget, Kungliga Slottet och Nationaltheateret. Men naturligtvis finns det mycket mer att se i Oslo.

Holmenkollen
Norrmännen är stolta över den stora hoppbacken, Holmenkollen. Med all rätt. Startplattformen ligger 417 meter över havet och därifrån går en 94 m lång ansats innan landningsbacken börjar. Vi Holmenkollen finns ett utsiktstorn med en vidunderlig vy. Under sommaren fylls delar av landningsbacken med vatten för bassängbad. Holmenkollen används även för konserter med mera.

Vigelandsparken
Vigelandsparken anlades på 1940-talet och parken innehåller över 200 skulpturer i brons, järn och granit. Mitt i parken finns en stor, härlig fontän. Den mest speciella skulpturen är en 20 m hög granitskulptur med 121 utmejslade kroppar.

Munch museet
Edward Munch är förmodligen Norges mest kände konstnär med sitt verk “skriet”. På Munch museet finns flera hundra verk av konstnären.

Slottet och slottsparken
Slottet från 1800-talets mitt var tänkt som ett sommarhus för den svensk-norske kungen Carl XIV Johan Bernadotte. Slottet ligger i en park från 1840, inte särskilt stor men bjuder på skön
grönska.

Akerhus fästning
Fästningen ligger vid havet i närheten av Rådhuset.

Norska Operan
2008 blev operahuset klart.

Nöjen

Det finns flera barer och klubbar att besöka under sin vistelse i Oslo, Bibliotekbaren, Skuret och Nomaden för att nämna några. Naturligtvis får den operaintresserade inte missa det nya operahuset. Sommartid finns några härliga badstränder, Huk, Hvervenbukta och Sognsvann.

Shopping
Du hittar många bra butiker utefter paradgatan Karl Johan gate. För den som föredrar att gå inomhus finns köpcentra som till exempel Oslo City som är det största, Steen 6 ström som är lite exklusivare.

Fakta Oslo:

Invånare: Ca 560.000
Yta: 454 km²
Valuta: Norsk Krona
Tidszon: Centraleuropeisk tid (C.E.T.)

Länkar:

Wikipedia om Oslo

Kommentera gärna