Storstadsguider.se

Paris

Kärlekens stad. Men även ett av världens viktigaste affärs- och kulturcentrum. Och inte minst dess historia, alla sevärdheter staden har att erbjuda. Här kommer en liten guide för dig som inte vet vart du ska börja. Paris är en väldigt romantisk stad med det finns mer städer som är bra för en romantisk weekend.

Sevärdheter

Sacré-Cœur
En av Paris mest kända turistattraktion. Kyrkan ligger på bergstoppen av Montmartre, och därifrån har du en fantastisk utsikt över staden. Det hade tagit nästan 40 år att bygga kyrkan, när den tillslut blev klar 1914. Den byggdes som ett minne av stupade soldater i franskpreussiska kriget.

Louvren
Paris mest välbesökta turistmål. Ett museum i vackra renässansbyggnader, med en enorm glaspyramid som entré. Det finns flera hundra tusen konstverk förvarade i museet, mest känd är DaVincis tavla ”Mona Lisa”, som man hittar på första plan. Bör inte missas om du besöker Paris. För priser och öppettider, se www.louvre.fr.

Eiffeltornet
”Ett måste om man åker till Paris” säger en del, ”överskattat” säger många. Men det är ändå värt ett besök. Det är ju trots allt världens mest kända landmärke. Med sina 1665 trappsteg och 324 meters höjd är det väldigt maffigt där det står mitt i parken Champs de Mars. Gräsparken var förr ett fält för militärträning, men är idag populärt att ha picknick på.

Centre Pompidou
Paris Nationalmuseum Centre Pompidou hittar du mellan Maraiskvarteren och Les Halles. Den väldigt unika byggnaden med färgglada rör gör byggnaden väldigt populär bland turister. Museet tillhandahåller efter Moderna Museet i New York de mest betydelsefulla 1900-talsverken i världen. Du hittar verk från bland andra Van Gogh, Dali och Miró.

Notre Dame
Cathédrale Notre Dame de Paris ligger på ön Ile de la Cité i Seine som ligger mitt i centrala Paris. Katedralen började byggas 1163 och är fylld med målningar och skulpturer. Den har även 5 klockor varav den största, ”Emmanuel”, väger 13 ton. En mycket vacker byggnad som man heller inte bör missa.

Triumfbågen
Den välkända bågen byggdes på tidigt 1800-tal, till minne av en krigsseger. Runt Triumfbågen kör bilar i en rondell, vars avfarter strålar ut i 10 avenyer. Är du där runt den 10 maj eller 1 augusti, kan du om du står på avenyn se solen gå ner exakt inuti bågen. Det finns möjlighet att gå upp i byggnaden, och då gör man det via en gångväg under rondellen.

Nöjen

Shopping
Frankrikes största och mest kända varuhus heter Lafayette. 9 våningar märkeskläder, skor, accessoarer, parfymer, underkläder och heminredning. Varje fredag är det modevisning för allmänheten, men den kan vara bra att boka plats till innan man går dit. På Champs-Elysées hittar du alla dyrare butiker, om inte annat är det kul att ta en kaffe och sedan gå och fönstershoppa lite!

Letar du efter mindre butiker, med färgglada kläder och en mer unik stil? Besök exempelvis Antoine & Lili och Ysasu. Letar du second hand ska du söka upp Free’p’star, där du kan fynda bland annat väskor och kjolar för mycket väl överkomliga summor.

Uteliv
La Perle är en av de mest besökta barerna i Paris. Dagtid ser den ut som vilken annan bar som helst, men på kvällarna är det fullpackat. Det är gratis inträde och ett glas vin kostar 3 Euro. En annan billig klubb är La Fléche d’Or, som med sina flera våningar spelar olika sorters musik; pop, rock och elektro. Det är gratis inträde fram till midnatt, och dansgolvet är öppet fram till 06:00 på morgonen.

Golf i Paris
Det finns massor med bra golfbanor i Paris.

Karta

Visa större karta
Fakta
Antal invånare: Ca 2 200 000
Antal invånare inklusive förorter: ca 11 000 000
Yta: 105 km²
Valuta: Euro
Tidszon: GMT (+1.0)

En kommentar om Paris


  1. […] 130 000 invånare hör hemma på den här webbplatsen där man alltså får samsas med till exempel Paris, Bangkok, Rio de Janeiro och andra storstäder. Men storlek är inte allt och för den vackra och […]

Kommentera gärna