Storstadsguider.se

Rio de Janeiro

Kanske världens vackraste stad. Omtalad, omsjungen, omsusad, men för de flesta av oss ännu en helt okänd stad.

Sevärdheter
I stadsdelen Centro, som är Rios ”downtown” och ”gamla staden”. Här finns nya skyskrapor, banker, kontor och pondusfyllda gamla hus. Ett 20-tal kyrkor, en handfull moskéer och andra nationella sevärdheter som t.ex. Oscar Niemeyers modernistiska Catedral Metropolitana, gamla fina Nossa Senhora de Candelaria, det imponerande Biblioteca Nacional, parisiska Teatro Municipal samt nationalklenoder som Museu Histórico Nacional, Museu Nacional de Bela Arte och lilla kejserliga Ilha Fiscal. Sedan har vi Copacabana, som är en av världens mest tätbefolkade och levande stadsdelar. Strandboulevarden där, är med sina mosaikmönstrade trottoarer och breda strand, kanske en av världens mest förföriska vyer, och anses vara en av världens mest fängslande sevärdheter där man kan möta människor från alla möjliga klasser och bakgrund.

Nöjen
Krogar
Leblon har flera av de bästa krogarna samlad på en liten gatstump. På Zuka är allt revolutionerande, experimentellt och sparsmakat. Hit kommer det vackra folket och låter sig matas av den mästerliga kocken Felipe Bronze. Får man ej plats på Zuka så behöver man ej misströsta, för på samma gata ligger nämligen Celeiro som är den bästa salladskrogen i trakten. Hit vallfärdar många fräscha damer från de högre sociala sfärerna. Bäst i stan enligt samlad matpress är dock Sushi Leblon.
Shopping
Rio de Janeiro bjuder på mycket bra shoppingmöjligheter. Exempelvis så finns här Barra Shopping i Barra da Tijuca, som är störst i Sydamerika med sina närmare 600 butiker. Här har de alla de lokala märkesnamnen, och här ligger även New York City Center som har 18 biografer , spelarkader samt massvis av skate- snowboard- och surfarmärkeskläder. I den lilla, men exklusiva, förorten São Conrado finns det exklusiv inomhusshopping. Fashion Mall har alla de mest exklusiva märkena och såväl internationellt kända designers som brasilianska, samt att här finns många ledande krogar.

Fakta
Antal invånare: Ca 6 093 472
Yta: 1 260 km²
Valuta: Real
Tidszon: UTC -3

Kommentera gärna